OfFICE OF THE SECRETARY OF STATE

DAaVID A, DEAN STATE CAPITOL
SECRETARY OF STATE P.C. Box 12697

AUSTIM, TEXAS 78711
July 27, 1982

The Honciable R, Y. Eckels

County Commiszsioner, Precinct Thraa
Harris County

Harris County Administration Building
1001 Preston

Houston, Texas 77002

Election Law Opinion DAD-42

Re: Whether U.S. Justice
Department preclearance
on proposal to vote
outside precinct bound-
aries preempts Texas
Election Code.

Dear Commissioner Eckels:

This is in answer to your letter of July 2, 1982. You asked
several guestions concerning the designation of polling
places for an upcoming August 14, 1982 special election.

This official ¢lection law opinion is rendered by me as
chief election officer of the state in accordance with
V.AT.S. Election Code, art. :.03, subd. 1.

Mhere are tooes atpiicakle Toewss Election
raijesant to this discussicon.,  In VLA.T.S. &

art., 2,02, subd. {(aY, it szaetes:

id

[
-

de provisions
zoction Code,

all el=ze=ion precincts, by whatever authority estab-
Lished, shall be described by natural or artificial
boundaries or survey lines, and shall be designated by
name or number., There shall be one polling place, and
no more, for each election precinct, and the notice of
the election shall state the location of the polling
place in each precinct.
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V.A.T.5, Election Code, art. 2.03, states in pertinent part:

In all cases where it is practicable to do so, all
electiong--general, special, or primary--shall be held
in some schoolhouse, fire station, or other public
building within the limits of the election precinct in
whichn such wlection is bhaing held.

Doy 2rt. 2U0IZ, subc, {2, provides in

ction neld by oa county,
Crneal subdivision unless he
ol the gundivision on the davy of the
EHU0DT, as axXpdressliy permitted by some
1 of this code .or anonther statute of this
r

chan the one in which he resides. (Emphasis added.)

It is clear from the above-cited Election Code provisions
that (1) there must be onlv one polling place per election
precinct, (2) the polling place must be a public building if
at all practicable, and (3) each voter must vote in the
election precinct in which he resides unless otherwise
providad.

You indicate in your letter that the Harris County Commis-
sioners Court through the Harris County Clerk has previously
obtained U.5. Justice Department preclearance to designate
polling places for certain precincts outside of the bound-
aries of those precincts. This preclearance was obtained
through submission of the proposed change in procedure
pursuant to Scction 5 of the Voting Richts Act of 1965, os
amended (42 U.S.C. Sec. 1973¢). You asked whether or not
Jugtice Gepariment precleasance would praempt the Texas
Election Code provisions governing the locziion of polling

pleces znd the manney i which an Individu.l mav vote.

Portionlanly sotows ment’'s
Drecloarvance On oo inde cf
ihe S4th Leoisialo: ol YLALT.E.
“ion Code, aric. %.02, w : chat an individaal
In the procinct of his recidence. Tn Alien v. State

£

Boaril of Electionsg, 393 U.S. 544 (1969), it was stated:

. « .[0lnce the state has successfully complied with
the § 5 approval requirements, private parties may
enjoin the enforcement of the new enactment only in
traditional suits attacking its constitutionality;
there is no further remedy provided by § 5.
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The holding bv the U.S. Supreme Court in Allen was followed
in Morris v. Gressstte, 432 U.9. 491 (1977). The Attorney
Gereral of the United Stutes failed to find art. 5.02
cbjecticonabla; therefore, it stands as 2 valid enactment.,

Saditionall, e o . failed to
object to veur submisgs Yoring Rights Act of
1965 dooas no% nacessas that the Voling Rirhits

Section ©f tha Jus wnt wias aware of Lthe Texas
Election Code provisions which require voting within the
precinct of one's residence. This is adequately illustrated
by United States v. Bd. of Com'rs of Sheffiesld, Alabama, 435
U.8, 110 (19787 in which onc of the issues cencerned whather
the Attorney General was aware that a particular state law
would go into effect Lif the procedure the city submitted was
not objected to. 1In note 28 at py. 137 of the opinion the
Court stated, in pertinent parts

The District Court's conclusion that the Attorney
General should have known of this provision of Alabama
law would be sustainable only if we were to take the
extreme position that the Attorney General should be
charged with notice of all provisions of lecal law.

1t may be concluded from the foregeing that the Texas
Election Code provigions governing the location of polling
places and whera electors may vete are valid and

enforceabla, The fact that vou have cbtainad past
preclearance from the Jusztice Deparcmont o utilize poliing
placas outside thoe bouadariesz of the rrecincts for which
they are designatad JSoss not, in and of itsalf, dewcnstrate
tha% the Justice Dopariment wac aware its

£ the conflict of
ie provisions

crent’s previoeus

my o conclusion thet presentc Texas law
sl syecilin-nlly anvhorized under sone

: Cousm provislon oy state statute, each voter
mist vote at a polling place within the precinet in which he
resldes. Examples of when one would be ailowed to vobe
outside the precinct of his residence are when consolidation
of election przcincts is allowed under V.A.7.S. Election
Code, art. 2.02, and absentee voting by personal appearance
under V.A.7.S. Election Cecde, art. 5.05. I appreciate the
difficulties that are sometimes incurred in finding a public
building within each precinct pursuant to V.A.T.S. Election
Code, art. 2.03, but if it is not practicable or possible to
find a public building, then some suitable facility must be
found in which the election may be conducted.
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SUMMARY

Unless expressly authorized by a provision of the Texas
Election Code or other state statute, each voter must vote
in the precinct of his residence and voting must be
conducted for each election precinct at a polling place
within the precinct, notwithstanding the fact that the U.3.
Justice Department precleared a submission proposing voting
cutside the precinct boundaries,
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Counszel to the Secretary of State
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Special Assistant for Elections
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Assistant General Counsel for Elections
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